Paraziter Uygulama

Paraziter Uygulama

Genellikle kist aşısı diye bilinen bu uygulama aslında bir antiparaziter ilaçlamadır yani kist aşısı diye bir şey yoktur, kist iğnesi yada daha doğrusu antiparaziter uygulama vardır. İnaktif aşı bağışıklık oluşturan anlamına gelir kist iğneleri ise elbette parazite karşı bağışıklık oluşturmaz, sadece var olan parazitleri yok ederler. Bu uygulama iç parazitlerinden kaynaklı enfestasyonların engellenmesine ve sağaltımına yöneliktir.Halkalı (tenya), kancalı parazitler ve şeritler bu iç parazitlere örnektir.

Bu uygulama hayvan sağlığı aşısından olduğu gibi insan sağlığı aşısından da önemlidir. Bilindiği gibi kediler tüy döken canlılardır. Bu tüylerin üzerine bulaşmış parazit yumurtaları özellikle de echinococ yumurtaları insan sağlığı açısından önemlidir. Bu parazit kedilerin ince bağırsağında yaşar ve yumurtalarını dışkıyla dış ortama atarlar.

Bulaşma, parazite karşı aşılanmamış kedilerin, tüylerine bulaşan yumurtaların veya enfekte hayvanın dışkısıyla kontamine olmuş yiyeceklerin (marul, maydanoz), insanlar tarafından herhangi bir şekilde ağız yoluyla alınması sonucu olur. Bu echinococ yumurtalarının ağız yoluyla alınması sonucunda da insanlarda kist hidatit şekillenir. Kistler karaciğer, böbrek, kalp, pankreas, beyin ve göz gibi organlara yerleşir, değişik boyutlarda kistler oluşturur ve yerleştiği organlarda işlevsel bozukluklara neden olurlar. ilerlemiş olaylarda kistin patlaması ölümle bile sonuçlanabilir.

Bu nedenle kediler parazitlere karşı düzenli olarak ilaçlanmalıdır. parazit uygulaması kedinin yaşadığı ortam, dışarıya çıkıp çıkmaması, hastalara yakalanma riski gibi faktörler göz önüne alınarak farklı parazit çeşitlerinin farklı gelişim süreleri vardır, mesela vücuda giren bir parazit çeşidi 3 ayda erişkinliğe ulaşırken bir başkası 2 bir başkası 2.5 ay olabilir. Genelde 2 ayda bir parazit uygulaması yapılması tercih edilir, bu evde hamile bulunması vs. gibi sebeplerle 1-1,5 aya da inebilir.

Burada amaç yukarda belirttiğim nedenle parazit ihtimalini yok etmek değil riski minimalize etmektir. parazit uygulamasının enjektable (iğne) formu yağlı bir eriyik olduğundan dolayı yakıcıdır. Bu nedenle yapıldığı yerde ağrı veya şişlik oluşabilir veya doz ayarlaması uygun yapılmaz ise hayvanı zehirleyebilir, bu yüzden enjektabl formdan ziyade oral veya damla preparatları paraziter uygulama için daha uygundur.